Everly

Jeg er en stor fan av historie, karakterisering og atmosfære, dialogscener som bærer spenningen i en film like godt som hvilken som helst biljakt eller slåssesekvens. Med det sagt, er det også til tider ganske deilig med filmer som sier “ikke i dag” til den slags. Everly er en slik en

Everly-2015

Everly (Salma Hayek) er i ferd med å ha den dårligeste dagen du kan tenke deg. Etter lang tid tvunget til prostitusjon av den japanske mafiaen, ser hun en utvei som informant for politiet. Dette går, forutsigbart nok, ikke som planlagt, og Everlys “arbeidsgiver” setter en pris på hodet hennes. Det som følger er en lang rekke leiemordere og -soldater som prøver å invadere Everlys leilighet, mens Everly prøver å holde seg selv i live lenge nok til å møte sin mor og datter for siste gang. 

På tross av at filmen kan sees på som en omvendt The Raid, føles filmen relativt gammeldags. Det er noe veldig 80-90-talls over det hele, men jeg klarer ikke sette fingeren helt på akkurat hvor det kommer fra det. Litt av det er nok hvor latterlig mange ansiktsløse hench-guys Everly tar knekken på, eller hvor mange ganger en skurk av et eller annet slag burde ha tatt knekken på henne “men først…” etc etc. Ikke det at filmen er fri for ideer, vel å merke, snarere tvert i mot. Actionscenene drypper med oppfinnsomhet, energi, og til tider noen av den mørkeste blod-og-gørr-slapsticken (splatstick,) jeg har sett i vesten, det merkes at regissør Joe Lynch har mest erfaring med skrekkfilmer. Det må også nevnes at Salma Hayek gjør en glimrende jobb i hovedrollen, hun har action-presence som bærer filmens actionscener og klarer å gjøre noen av filmens mer hektiske toneskifter noe mindre krasse.

For uventede skift i tone er kanskje filmens største problem. Gitt hvor begrenset både tid og rom er av location og konsept, er det kanskje vanskelig å unngå, men filmen knirker for alvor først når filmen bytter emosjonelle hatter litt for raskt. Det er ikke vanskelig å gå fra action til komedie, eller omvendt, men det er ikke like greit å gå fra traume til action like brått som Everly gjør til tider.

Med det sagt er Everly en spektakulær, heseblesende film. Actionen er kanskje ikke like sylskarp som t.d. The Raid, men det er fremdeles langt over gjennomsnittet hva actionfilmer angår, og Hayek sparker så mye rumpe at jeg kan anbefale den på det varmeste.

Leave a Comment

Filed under Action, Film

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *