Creep

Found Footage er en snodig gren av horrorsjangeren. Rent businessmessig fyller den samme nisje som slasherfilmene gjorde i sin tid, filmer som taler til ungdommen og er billige nok til å lage til at de går i svart ofte nok til at terskelen for å lage en er lav. Ulempen med denne lave terskelen er vel å merke at mange av filmene følger en formel ganske strengt, og har et par suspension of disbelief-ødeleggende spørsmål bygget inn i seg, og de er ofte slitsomme å se på, takket være shaky kameraføring og slikt. Den lave terskelen betyr vel å merke også at det blir laget noen oppfinsomme og spennende filmer som bruker sjangertrekkene på en konstruktiv måte. Dagens film, Creep, er en av dem.

creep-2014.36370

Aaron (Patrick Bricetror han har funnet en perfekt strøjobb. Josef (Mark Duplass) tilbyr ham 1000 dollar for å følge etter ham en hel dag og dokumentere livet hans. Det viser seg imidlertid at Josef er en merkelig skrue, såpass merkelig at Aaron begynner å mistenke at han aldri skulle begitt seg ut på denne jobben i utgangspunktet. I beste fall er Josef klengete og mistilpasset, i verste fall, tja, la oss bare si at alternativet ikke er særlig behagelig. Som seg hør og bør, er det hele sett gjennom Aarons kamera der han dokumenterer dagen med Josef og dets ettermele. 

Kanskje det beste med Creep er hvordan den bruker found footage-gimmicken til å produsere saktebygd paranoid skrekk. Filmen har, med ett viktig unntak jeg kan huske, ikke noen jumpscares å snakke om, og de ser ut til å være erstattet med lange tagninger hvor en forventer at noen, eller noe, skal komme stormende rundt et hjørne når som helst. Ikke at filmen har bare oppbygging, vel å merke. Vi får også en håndfull sekvenser med surrealistisk skrekk av beste sort, og det hele bygger ganske godt opp under hverandre, til et klimaks som gir filmen en av de bedre, mer komplette sluttene jeg har sett i en Found Footage-film.

Creep er en utrolig liten produksjon. Når en ser bort i fra en produsent her og der og diverse roller i postprod, er det Brice og Duplass som står for mesteparten av det hele, inkludert regi og manus. Det er kult å se hvor mye film de har fått ut av et så lite crew, og det vitner til en av found footage filmers største styrker, at en kan lage filmer med, i praksis, en kamerat og et kamera. Det er også ganske festelig hvordan Duplass spiller en creepy, potensielt ond versjon av den rollefiguren han spiller i Safety Not Guaranteed.

Creep er en godt gjennomført Found Footage-film for de som liker denslags. Det er kanskje ikke en film jeg ville anbefalt som en introduksjon til sjangeren, men om du har sett en eller to, er sjansen god for at du kanskje vil se den, om du unskylder den uungåelige vitsen, creepy sjarmen til Creep.

Leave a Comment

Filed under Film, Skrekk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *