Captain Philips

“Basert på en sann historie/faktiske hendelser” er kanskje den enkleste måten å helle kaldt vann i årene på meg når det kommer til film. Ikke for det, de aller fleste filmer er basert på ting som har skjedd i virkeligheten på ett eller annet nivå, men for meg er det som regel et faresignal når “hypen” er fokusert slik skjønt, det virket kanskje bra for The Blair Witch Project. Vel, dagens film, Captain Philips er basert på en sann historie, men jeg ville ikke holdt det mot den.

captain-phillips-international-poster

Captain Philips er historien om kapringen av lasteskipet Maersk Alabama av somaliske pirater, og spesielt om skipets kaptein, Richard Philips (), og hans forsøk på å holde kontroll på situasjonen i møte med piratenes leder, Muse (.) For hvor enkelt det hadde vært å demonisere piratene, er filmen overraskende rimelig i sin behandling av temaet. Mye av det, tror jeg, kommer fra at Muse faktisk er en karakter, med personlighet og karisma. Det er også interessant at filmen understreker hvordan den uheldige situasjonen de befinner seg i er et resultat av større systemer med mindre respekt for menneskeliv enn de kanskje burde ha.

Filmen er et godt gjennomført drama, men det er også mye god gammeldags katt-og-mus-spenning i filmens tredje akt. Jeg ville personlig likt mer av det, men det vil ikke si at  gisselsituasjonen som utvikler seg i filmens tredje akt ikke er effektiv og engasjerende. Jeg vil vel å merke si at det er et poeng i filmens fordel at den ikke drar ut de enkelte situasjonene lengre enn det de holder.

Jeg nevnte det ikke i første omgang, men det er også verdt det å poengtere at både Hanks og Abdi gjør en strålende jobb med å gi sine respektive roller liv. Jeg har til tider litt vansker med å bestemme meg om hva jeg synes om Tom Hanks generelt, men det er ikke å komme unna at han kan når han vil. Abdi gir også mye til rollen sin, overraskende mye, vil jeg si, med tanke på hvor fersk han er i faget, og jeg håper dette er starten på en spennende karriere for ham.

Jeg er ingen ekspert på Hollywood-politikk, men jeg har på følelsen at menneskene bak Captain Philips ikke kommer til å komme tomhendte fra Oscar-seremonien, og det vil nok ikke være ufortjent. Uansett hvordan det går nå søndag, vel å merke, vil jeg si at filmen er vel verdt en kikk.

Leave a Comment

Filed under Drama, Film, Thriller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *