The Sacrament

jeg liker å ikke “spoile” ting, det vil si gi bort kritiske plotdetaljer fra akt 2 og 3 av verket, når jeg skriver om dem, men noen ganger er det så godt som uungåelig når de tingene som får noe til å virke eller ikke virke er gjemt i en tvist i senere deler av filmen. Det er lettere for meg når det er noe som virker, det er tross alt lettere å ta noen på ordet om at noe går bra senere i filmen, mens de tingene som ikke virker gjerne krever litt nøyere diskusjon. Min policy mot spoilers er imidlertid ikke motivert av noen som helst form for profesjonell blogger-etikk, så jeg føler jeg kan bryte den når det trenges.

ts11-450x400

The Sacrament handler om ett sett journalister som reiser til sentralamerika for å undersøke ett merkelig kult-aktig samfunn. I første omgang virker alt veldig idyllisk, men som seg hør og bør i en skrekkfilm gjemmer det rolige ytre, både på kolonien og deres karismatiske leder (Gene Jones.) Om dette høres kjent ut, er det nok fordi du kjenner til hendelsene som skjedde i Jonestown i 1978.

La oss ikke legge fingrene mellom. Kolonien i The Sacrament heter Eden Parish, men det er i beste fall en fiksjonalisering. Det handler om Jonestown. Jeg er ikke nok av en historiker til å kommentere på hvor tro til hendelsene der, men det er farlig likt popkulturens forståelse av hva som skjedde der. Jeg merker jeg blir litt provosert av det hele. Ok, om du har lyst til å lage film om en av de mest omfattende massemordene den vestlige verden har sett i moderne tid, så mener jeg det kan forsvares. Om du har lyst til å endre på detaljer, file av kanter for å gjøre det mer dramatisk presentabelt, så mener jeg det kan tilgis så lenge du ikke prøver å tillegge ideologier o.l som vi ikke har gode kilder på at faktisk var der. Der jeg sliter litt er når du tar en tragedie, gir den ett nytt lag lakk og så presenterer det som fiksjon. Hadde The Sacrament vært en feika-dokumentar om Jonestown hadde jeg nok likt den ganske ok, om den i det minste hadde vært åpen om hvor inspirasjonen kom fra hadde jeg i alle fall ikke vært sint, men som det er blir jeg bare frustrert.

The Sacrament er ikke uten egenverdi, ikke misforstå. Gene Jones er glimrende som over-karismatisk vagt religiøs leder, og de scenene som er ment å være forstyrrende er virkelig, virkelig forstyrrende. Filmens hovedpersoner bidrar ikke med stort, som kanskje er vanlig i Found Footage-filmer, men det er like vel frustrerende. Ok, de har en plass i plottet, men de har lite agens å snakke om, og føles egentlig mer som et plot device en faktiske hovedpersoner. Med det sagt, er filmen rimelig god på å bygge opp spenningen og atmosfæren sakte men sikkert, du kan si hva du vil om regissør Ti West, men han kan dette med å bygge opp. Om det er “slow burn”-skrekk du vil ha, vel å merke, får jeg heller anbefale, f.eks. House of the Devil?

Leave a Comment

Filed under Film, Skrekk, Thriller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *