Spoilersøndag: Captain America: The Winter Soldier

Jeg har grunnet lenge på om jeg ikke burde ha en halvfast spalte hvor jeg diskuterer filmer jeg har sett i mer detalj, blant annet for å snakke om plottet i mer detalj uten å bekymre meg for spoilere. Med det sagt, anbefaler jeg som regel at en ser filmene jeg skriver før man leser disse innleggene, men jeg har ikke tenkt å tvinge noen. Med det sagt LES VIDERE OM DU VIL VITE SPOILERS FOR CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER. OM IKKE, SNAKKES VI PÅ TIRSDAG.

Jeg lurer på om jeg har vært litt brå når jeg i anmeldelsen min av Captain America: The Winter Soldier handler mer om universet enn det handler om kapteinen selv. Tross alt er en av de sentrale temaene i filmen hvordan Kapteinens ekstremt blåøyde idealisme krasjer med den mer kyniske stilen til SHIELD. Det som er uvanlig er vel å merke at idealismen ikke må vike til slutt, og jeg, som skap-optimist, tar dette som et steg i riktig retning. En kan også argumentere for at å inkorporere deep cover ikke-nazister (notzies) tar litt brodden av kritikken mot SHIELD, men sånt har man kanskje lov til å gjøre i et mindre kynisk film-univers som dette.

Jeg tror mye av mine motforestillinger kom fra et par korte og over-beleilige scener tidlig i filmen, når Stever drar for å besøke ekskjæresten, som tok “den lange veien” til nåtiden og derfor har sett sine bedre dager, og når han, oppslukt i tanker, vandrer hvileløst rundt i utstillingen dedikert til hans glansdager under krigen. Spesielt førstnevnte føltes som det var der bare for at filmskaperene kunne vært innom det, selv om den riktig nok impliserer et par svært sørgelige ting. I ettertid lurer jeg vel å merke på om det kunne blitt traurig, og traurig er ikke noe du vil en tettpakket actionfilm skal være.

Jeg tok også meg selv i å lure på hvorfor filmen har den undertittelen den har, siden vintersoldaten selv er mer som et plott-verktøy/lead-in til senere bruk av fyren, men jeg slo meg til ro med at “Captain America: Sneaky Shit, Subtrefuge and Stuff” kanskje ikke var den mest catchy tittelen. Ting falt imidlertid på plass når jeg fikk høre om “Winter Soldier”-høringene, der amerikanske veteraner talte ut om krigsforbrytelser under vietnamkrigen. Høh. Eks-militære som går i bresjen mot skumle greier fra regjeringens side? Det høres kjent ut, hva? Jeg må si jeg digger titler med flere mulige meninger.

Det største denne filmen gjorde var nok å ødelegge SHIELD som organisasjon. Jeg regner ikke med at det kommer til å vare, det sies i tegneseriekontekst at “ingen død er permanent, så lenge du ikke er Onkel Ben eller Dick Grayson,” og jeg regner med det samme gjelder for organisasjoner. Tross alt er alle de navngitte SHIELD-agentene fremdeles i live, ja, selv Nick Fury, som tok å bli erklært død med den samme badass-stoiske roen som en er kommet til å forvente av Samuel L Jackson. Personlig hadde jeg satt en knapp på at etterretningsorganisasjonen fremdeles tilstede under Avengers 2, siden de er en såpass teknologi-basert organisasjon at Ultron nok kunne voldet en del skade med dem. Nuvel, de finner nok på noe for ham å gjøre.

Jeg har ikke lest i nærheten av nok tegneserier til å bekrefte dette selv, men jeg blir fortalt at filmen også er tettere en de fleste andre med referanser til andre Marvel-superhelter som ikke er en del av The Avengers. Blant dem Dr. Strange, og midt-rulletekstscenen viser et par jeg ikke hadde forventet å se i en Marvel Studios-film. Det har seg slik at Marvel Studios, takket være (relativt) komplisert Copyright-Fu, ikke eier rettighetene til X-men og deres assosierte bifigurer, skurker, etc. Takket være hvordan alle kjenner alle og har vært med/mot alle i Marvel-universet, går skillelinjen langs gruppen “mutanter.” I  scenen ser vi to mennesker, en ung mann med superfart og en ung kvinne med telekinetiske evner. Alt jeg har lest hinter til at disse er Quicksilver og hans tvillingsøster Wanda Maximoff a.k.a Scarlet Witch. I tegneseriene er begge mutanter, og barn av X-Men-karakteren Magneto, men det skulle altså et juridisk mirakel til for at dette fortsatt er gjeldene i Marvel-filmene, så hva slags mennesker de to er, kan en fremdeles spekulere på.

Leave a Comment

Filed under Action, Film, Spoilersøndag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *